ŠTA JE ABAKUS I KAKO UTIČE NA KONCENTRACIJU DECE?

Osnovne matematičke operacije kao što su sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje se rešavaju jednostavnim pokretom kuglice na ovom instrumentu. Ovo pomaže detetu da razvije slikovit prikaz problema u mozgu i redovnom praksom mozak uči da reši problem bez stvarne upotrebe bilo kakve pomoći, uključujući i abakus. Deca na taj način razvijaju fotografsko pamćenje. Danas mnoge obrazovne institucije širom sveta ugrađuju abakus u svoj redovni program sa ciljem da se unaprede osnovne matematičke veštine kod dece. Obimna istraživanja na ovu temu dokazala su da kontinuirani rad na abakusu vodi ka veštijem i oštrijem umu. Kao i bilo koji drugi organ ljudskog tela, našem mozgu je takođe potrebno redovno vežbanje kako bi održao vitalnost i oštrinu. Ali kako vežbamo mozak?

Matematika pruža idealnu vežbu za naš mozak. Matematika je logički “program” mozga za rešavanje konkretnog problema. Što više vremena provedemo u vežbanju matematike to će mozak biti uvežbaniji. Ovo je jednostavno objašnjenje zašto deca koja su dobra iz matematike i druge predmete rešavaju sa relativnom lakoćom. Međutim, većina dece ima strah od matematike i često pokušavaju da pobegnu od složenosti rešavanja problema. Ovo je mesto gde Abakus dolazi u pomoć. Abakus razvija brzinu i preciznost iz matematike koristeći osnovne metode, što prirodno razvija sposobnosti i naklonost ka matematici u veoma kratkom vremenskom periodu.

Deca koja uče abakus uglavnom postižu veći akademski uspeh ne samo u aritmetici već iz svih oblasti zbog koncentracije. Rad na abakusu povećava koncentraciju. Abakus trening daje sposobnost rešavanja aritmetičkih problema samo jednim pogledom na problem, a dalja obrada vrši se mentalno. Rešavanjem problema mentalno deca postaju ponosna na svoje kapacitete, raste njihovo samopouzdanje, rado se takmiče sa drugima i žele biti podjednako dobri u svim oblastima.